Foto: TT

Skarp kritik mot regeringens utredning

Uppdaterad
Publicerad

Kritiken haglar efter regeringens direktiv till utredning om vinster i välfärden. Branschorganisationen Vårdföretagarna tillhör de mest kritiska.

– Det är oseriöst att utgå från myter och vanföreställningar, till exempel om att kvalitén är lägre generellt hos privata utförare och att den kommunala verksamheten ska vara normen, säger Håkan Tenelius, näringspolitisk chef på branschorganisationen Vårdföretagarna.

Tenelius menar att direktiven främst är till för att det ska bli svårare för små vårdgivare att driva sina företag.

– Den som försöker starta ett företag eller vill utveckla sitt företag, och måste låna från banken, får ju inte möjlighet att låna i dag eftersom bankerna ser att det är en politiskt osäker verksamhet. Det blir omöjligt att ordna finansiering för företag som behöver växa, säger han.

Lööf kritisk

Även Centerledaren Annie Lööf är kritisk till de direktiv välfärdsutredningen fått.

– Det doftar 1970-tal, det är så att man baxnar när man hör hur Stefan Löfven går fram för att förbjuda vissa driftsformer bara för att han inte gillar dem, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.