Sömnbehov möjligt tecken på stroke

Publicerad

Att sova länge kan vara ett tecken på att risken för stroke har ökat, enligt en brittisk studie.

I studien som publiceras i tidskriften Neurology har forskarna följt 10.000 personer under ett årtionde. De som sov mer än åtta timmar per natt hade en 45-procentigt ökad risk att drabbas av stroke. Risken ökade om sömnbehovet blivit större under perioden. Antagligen är det inte sömnen i sig som ökar risken för stroke, snarare är det så att lång sömn kan innebära att något inte är som det ska med kroppen.

Tecken på ohälsa

Det kan vara tecken på andra problem, vilket läkare bör vara uppmärksamma på, enligt Lars-Gunnar Gunnarsson, biträdande professor vid Örebro universitet och läkare.

– Mycket talar för att många timmars sömn är att något inte är bra. Det blir en markör för ohälsa. Som kliniker tänker jag att säger patienten att den sover mycket ska jag bli lite orolig och ställa frågor.

Man såg också en viss förhöjd risk för dem som sov mindre än sex timmar per natt men den var ej statistiskt signifikant.             

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.