Foto: TT

Stora skillnader i ambulanssjukvården

Uppdaterad
Publicerad

Var du bor påverkar hur snabbt du kan få en ambulans om du blir akut sjuk eller är med om en olycka, och skillnaderna i landet är stora. Det visar en kartläggning som SVT Nyheter har gjort. I de snabbaste kommunerna når ambulansen fram på nio minuter, medan patienter på andra håll i landet kan få vänta i över en halvtimme.

SVT Nyheter har kartlagt hur lång tid det tar för ambulansen att komma fram till ett prio 1-larm – det vill säga fall där patienten bedöms ha akut livshotande symptom eller vid olycksfall.

Hur snabbt ambulansen kan komma skiljer sig stort mellan kommuner, visar statistiken som kommer från Sveriges kommuner och landsting och SOS Alarm. I Pajala och Bjurholm tar det i snitt över än en halvtimme, medan om man bor i Tranås, Fagersta eller Köping behöver man inte vänta längre än nio minuter.

Håkan Klementsson, ordförande för Flisa, Föreningen för Ledningsansvariga Inom Svensk Ambulanssjukvård, tror att geografi och demografi är de viktigaste orsakerna till skillnaderna. Var befolkningen bor och hur vägsystemen och infrastrukturen ser ut påverkar tiden.

– Ju längre från ambulansstation du bor, desto längre blir insatstiderna. Har du små orter som ligger långt ifrån varandra, får nog bara den ena en ambulansstation, säger han.

Se interaktiv grafik – så ser det ut i din kommun:

http://pejl.svt.se/stora-skillnader-i-ambulanssjukvarden/

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.