Foto: TT

Svenska kyrkan satsar på unga teckenspråkiga

Publicerad

Nu satsar Svenska kyrkan två miljoner kronor på att inkludera unga döva i kyrkans verksamhet. Syftet är att unga som använde teckenspråk ska få mötesplatser på sina villkor.

Svenska kyrkans kyrkostyrelse har beslutat att ge två miljoner kronor till en treårig satsning på att inkludera unga döva i Svenska kyrkans verksamhet. Pengarna kommer från Dela tro  dela liv, en större satsning inom Svenska kyrkan som handlar om att erbjuda mötesplatser för samtal och lärande om kristen tro.

Det treåriga projektet, ”Teckenspråkig ung i kyrkan”, innebär extra personalresurser, prioriteringar och samordning av arbetet i de olika stiften i Svenska kyrkan. För detta ska man anställa två personer. Under den tiden ska man bygga strukturer som ska hålla även efter att projektet tar slut.

Fakta:

Målgruppen för satsningen är unga i åldern 13-30 år som är döva, har en hörselnedsättning eller av andra skäl använder svenskt teckenspråk som främsta kommunikationsspråk, och därmed inte kan delta fullt ut i någon annan av Svenska kyrkans verksamheter än just den som bedrivs på svenskt teckenspråk.

I projektet samverkar Strängnäs stift, Göteborgs stift, Skara stift, Stockholms stift samt Härnösands domkyrkoförsamling. Till projektet knyts också en referensgrupp av ungdomar som stiften väljer.

Källa: Svenska kyrkan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet