Svenska sajter drabbades av DDoS-attacker

Uppdaterad
Publicerad

Flera svenska myndigheters hemsidor låg på måndagen nere efter en misstänkt nätattack.

Bland annat drabbades Försvarsmakten och regeringskansliet. Attackerna är så kallade DDoS-attacker som går ut på att man överbelastar sajterna.

– Det är en simpel teknik som är svår att skydda sig mot. Det som händer är att man skickar så många anrop till sajten samtidigt så att den till slut går inte att nå. Nätforskaren Marcin de Kaminski jämför det med att när massor av personer försöker pressa sig ur en tunnelbanevagn så kommer ingen ut.

Nätattacker mot hemsidor

Fortfarande har ingen tagit sig på attackerna. Enligt Kaminski är det vanligt att en grupp tar sig på ansvaret för göra det till en del av politisk kampanj.

Även svt.se drabbades

Svenska institutet och portalsajten sweden.se gick inte att nå under eftermiddagen. Även svt.se drabbades, sajten låg nere under långa perioder. -Attacken var inte riktad mot svt.se, men vi har också drabbats av den, säger Ulf Johansson, programchefen för riksnyheterna på SVT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nätattacker mot hemsidor

Mer i ämnet