Svenskarna mer positiva till invandring

Publicerad

Allt färre tycker att Sverige tar emot för många invandrare. Minskningen har pågått sedan år 2000, visar en Sifoundersökning.

Samtidigt tycker allt fler istället att vi har tagit emot lagom eller för lite invandrare, och de som tycker att vi har tagit emot lagom mycket invandrare är nu lika många som tycker att det är för många, enligt Sifo.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson säger att det inte är någon konstig utveckling, men att det fortfarande är många som tycker att vi har tagit emot för många invandrare.

Flest placerar Sverigedemokraterna längst till höger

På frågan om vilket riksdagsparti som står allra längst till höger på politikskalan så svarar 36 procent Sverigedemokraterna. Det är betydligt fler än de som ser Moderaterna eller Kristdemokraterna längst till höger. Enligt Sifo är det väljarna i allmänhet som tycker att SD är längst till höger. Sverigedemokraternas egna väljare tycker inte det.

Jimmie Åkesson (SD) säger att det är en helt felaktig analys, men att det är den bild som har prånglats ut av debattörer, medier och opinionsbildare under många år.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.