Foto: TT

Sverige ska ta emot fler kvotflyktingar

Uppdaterad
Publicerad

Sverige kommer att öka antalet kvotflyktingar, från 1.900 till 5.000 per år. Det framkom vid det flyktingtoppmöte i New York som hölls under tisdagen.

52 länder deltog på mötet, som kallats ihop av USA:s president Barack Obama, och de lovade att tillsammans fördubbla antalet kvotflyktingar till 360.000 personer nästa år.

Sverige, som var medarrangör på mötet, lovade i likhet med de andra länderna att anslå mer pengar till människor på flykt. Statsminister Stefan Löfven lovade en satsning på 325 miljoner kronor extra.

Högt ställda mål

Målet med mötet var att öka bidragen till FN:s hjälpinsatser med 30 procent, fördubbla antalet flyktingar som får nya hem, en miljon nya skolplatser för barn på flykt och en miljon fler flyktingar i arbete.

För att lyckas höll Obama även en konferens med näringslivsrepresentanter timmarna före toppmötet. 51 bolag lovade att investera, donera eller samla in motsvarande 5,5 miljarder kronor.

Trots att mötet ses som en framgång så innebär resultatet bara en liten del av vad hjälporganisationer menar krävs för att möta dagens flyktingbehov.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.