Foto: Bildbyrån

Sverige vann U21-finalen

Uppdaterad
Publicerad

De svenska U21-herrarna har skrivit historia och tagit ett första EM-guld. 0-0 efter förlängning. Men på straffar avgjorde Sverige.

Sverige satte fyra av fem straffar. Portugal fick bara tre bollar i nät.

John Guidetti var först ut i straffläggningen. Hårt, iskallt i nät. Lika hårt och kallt av Isaac Kiese Thelin och Ludwig Augustinsson. Däremellan rullade Gonçalo Paciência retsamt in Portugals första straff och Tozé hade tur med Portugals andra straff som studsade ribba in.

Patrik Carlgren räddade Ricardo Esgaios straff till svenskt jubel men sedan tog José Sá Abdul Khalilis lösa skott. Victor Nilsson Lindelöw satte Sveriges femte. Carlgren räddade sedan William Carvalhos straff och saken var klar.

Portugal inledde starkast i finalen mot Sverige med en bra chans redan i den första minuten. Men Sverige jobbade sig in i matchen. Sverige hade dock en del problem med sina anfall i den första halvleken.

Sverige hade flera bra målchanser mot slutet av ordinarie tid. Portugal hade ett skott över i 85:e minuten men i 86:e kom matchens chans. Och den var återigen Sveriges och Guidettis.

Men mållöst även efter förlängningen. Och straffar väntade.

SÅ VAR STRAFFARNA I DRAMAT

John Guidetti    Mål         

Goncalo          Mål          

Kiese Thelin     Mål                  

Tozé             Mål           

Augustinsson     Mål                  

Esgaio           Miss (räddning)

Khalili          Miss                 

Joao Mario       Mål                 

Nilsson Lindelöf Mål                  

Carvalho         Miss (räddning)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.