SVT avslöjar: Lärare hjälper elever fuska på nationella proven

Publicerad

Det nationella provet ska göra betygen likvärdiga i hela landet. Men nu kan Uppdrag granskning avslöja hur elever fuskar och hur lärare hjälper till.

I en undersökning som UG gjort via Lärarnas riksförbund uppger 9 procent av lärarna att det förekommit fusk vid proven på deras skola. Det handlar t.ex. om att elever skickar provfrågor eller svar till varandra, både före och under provet eftersom de skriver vid olika tider.                                       

Undersökningen visar också att både lärare och rektorer bryter mot regler, till exempel genom att förlänga provtiden.

Skolan väljer när proven skrivs

Skolverket är den myndighet som utformar de nationella proven, och sätter upp regler för dem.

Varför anger inte Skolverket en exakt tidpunkt på dagen då alla ska skriva nationella prov? 

Vi har ansett att vi inte kan gå in så långt i skolans organisation som att bestämma ett klockslag. Det kan till exempel handla om när skolskjutsar kommer in och så där. Men vi får signaler om att man gärna vill att vi ska säga att provet ska börja klockan åtta eller klockan nio på morgonen och det är någonting vi kanske får överväga att titta närmare på, säger Karin Hector-Stahre, enhetschef på Skolverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.