Teckenspråk behöver ny lag

Uppdaterad
Publicerad

En särskild lag behövs för att trygga de finlandssvenska teckenspråkigas rättigheter. Det tycker en arbetsgrupp som i förra veckan överlämnade sitt förslag till Finlands justitieminister Anna-Maja Henriksson.

Lagen ska trygga de teckenspråkigas rättigheter och samtidigt öka kännedomen om att de teckenspråkiga ska beaktas som språk- och kulturgrupp, berättar det finländska public service-bolaget Yle.

Som Nyhetstecken har berättat flera gånger förut är det finlandssvenska teckenspråket hotat. Det har allt färre användare och tecknas idag av cirka 300 personer, varav 150 är döva. Det finns få tolkar, och några nya utbildas inte för tillfället, vilket har lett till att det är svårt för finlandssvenska döva att få service på sitt eget modersmål.

Det finlandssvenska teckenspråket finns också upptaget i en databas över världens hotade teckenspråk, som handhas av FN-organet Unesco.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet