Foto: TT

Teckenspråkslag antagen i Finland

Uppdaterad
Publicerad

Den finska riksdagen antog på torsdagen en teckenspråkslag.

Tanken med den nya lagen, som gäller både det finska teckenspråket och det finlandssvenska, är att att öka myndigheternas kännedom om teckenspråken och de teckenspråkiga som en språklig och kulturell minoritet. Myndigheterna ska bli bättre på att ta hänsyn till de teckenspråkiga när man ska förbereda lagförslag och ta beslut. Lagen ska också göra det lättare för teckenspråkiga att använda sitt eget språk och få information på teckenspråk.

Dövas förbund inte nöjd med begränsningar

Finlands dövas förbund säger till tv-kanalen YLE att man gläds åt att lagen gick genom, men är inte helt nöjd med att lagen har begränsningar. I praktiken innehåller lagen inte några nya skyldigheter för myndigheterna.

Teckenspråksvärlden

Förbundet är dock glada för att teckenspråksanvändarna ses som en verklig språklig och kulturell grupp: de som använder teckenspråk kan vara döva, hörselskadade eller hörande.

Finländska teckenpsråk

I Finland finns cirka 4.000-5.000 döva eller hörselskadade personer som använder teckenspråk. Det finns också mellan 6.000 och 9.000 hörande teckenspråksanvändare.

Cirka 300 personer använder det finlandssvenska teckenspråket, varav ungefär hälften är döva, och det är ett särskilt hotat språk. Med anledning av det ska justitieministeriet inleda en utredning om situationen för det finlandssvenska teckenspråket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet