Terrorist kan ha blivit radikaliserad i Sverige

Publicerad

Mohamed Belkaid, som var med och koordinerade terrorattackerna i Paris och Bryssel, hade under sin tid i Sverige kopplingar till ett våldsbejakande islamistiskt nätverk i Sverige.

Enligt SVT:s Uppdrag granskning (UG)  ska han då ha haft kontakt med en man som av flera länders underrättelsetjänster pekats ut som en person som rekryterar och finansierar terrorism.

Enligt källor till UG ska det ha varit i kontakterna med den mannen, känd under sitt krigsnamn Abu Omar, som Belkaid radikaliserades.

Belkaid gjorde då praktik i en butik i Stockholm som ägdes av Abu Omar.     

Abu Omar har enligt UG varit på Säkerhetspolisens radar sedan 90-talet, men har trots allvarliga misstankar aldrig dömts för något terrorbrott.         

Också flera andra svenskar som anslutit sig till Islamiska staten i  Syrien ska ha haft kontakter med Abu Omar, enligt UG.                

Enligt folkbokföringen ska Abu Omar ha lämnat Sverige, men UG:s källor uppger att han fortfarande är kvar och söker upp unga män för att få dem att ansluta sig till IS.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.