Foto: SVT/TT

Terrormisstänkt kan få avtjäna straff i Sverige

Publicerad

Den terroranklagade svensken Osama Krayem vill avtjäna sitt fängelsestraff i Sverige om han fälls, enligt uppgifter till Sveriges Radios Ekot.

23-åringen från Malmö som misstänks ha varit delaktig i terrordåden i Bryssel kommer sannolikt att flyttas till Sverige om han lämnar in en ansökan, enligt SR.

Ett EU-beslut ändrade svensk lagstiftning förra året, så att dömda svenskar utomlands lättare ska kunna avtjäna straffet i sitt hemland.

Terrordåden i Bryssel – Teckenspråk

Avsåg att spränga sig

Osama Krayem greps i Belgien för tre veckor sedan. Han pekas ut som den som följde med självmordsbombaren Khalid El Bakraoui ned i tunnelbanestationen Maalbeek i Bryssel den 22 mars.

Krayem ska i polisförhör ha erkänt att han haft för avsikt att spränga sig själv i tunnelbanan, men att han ändrat sig och istället gjort sig av med sin väska påstått fylld med sprängämnen.

Rättsprocessen kan ta uppemot ett år innan 23-åringen får sin dom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåden i Bryssel – Teckenspråk

Mer i ämnet