Foto: TT

Toppledare nära nytt Ukrainaavtal

Publicerad

Efter en tydligt svår nattmangling väntas ledarna från Frankrike, Ryssland, Tyskland och Ukraina idag skriva under någon form av överenskommelse om Ukrainakriget. Men vad de är överens om är ännu okänt.

Diplomater vid mötet i Minsk sade till nyhetsbyråerna AFP och Reuters vid 7-tiden på morgonen att mötet håller på att avslutas. Enligt Reuters finns det ett slutdokument som Frankrikes president François Hollande, Rysslands president Vladimir Putin, Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Ukrainas president Petro Porosjenko väntas underteckna inom kort.

Mötet inleddes klockan 18 i går kväll, så samtalen har uppenbarligen varit svåra.

Krisen i Ukraina – Teckenspråk

Undantagstillstånd om samtalen misslyckas

En nyckelfråga är om en överenskommelse kommer att utöka det rebellkontrollerade området i östra Ukraina. Den ukrainske presidenten varnade före samtalen i Minsk för att han skulle införa undantagstillstånd över hela landet om förhandlingarna misslyckas att stoppa stridigheterna.

Samtidigt sätter proryska separatister press på Kiev i några av de värsta striderna sedan krigets början.

USA kan beväpna Ukraina

Striderna har redan dödat mer än 5.300 personer, och Washington talar nu öppet om att beväpna Ukraina för att försvara sig från ”rysk aggression”, som ökar riskerna för en större konflikt i Europa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Ukraina – Teckenspråk

Mer i ämnet