Foto: TT

Trippelmördare begärs utlämnad

Uppdaterad
Publicerad

Drygt åtta månader efter att en av de livstidsdömda trippelmördarna i Uddevalla flydde till Libanon begär Justitiedepartementet att få mannen utlämnad till Sverige, rapporterar P4 Väst.

Det var i början av januari som två bröder dömdes till livstids fängelse för trippelmordet förra året. En av bröderna flydde, via band annat Danmark och Turkiet, till Libanon där han sedan dess lever sitt liv på fri fot.      

Tidigare i somras vägrade libanesiska myndigheter att lämna ut honom eftersom Sverige saknar utlämningsavtal med Libanon.

Nu görs ett nytt försök att få hem brodern till Sverige och Kumlaanstalten där han ska avtjäna sitt livstidsstraff.

Nyligen har Justitiedepartementet begärt att få den livstidsdömde mannen utlämnad, och man hoppas att få svar så snart som möjligt. Exakt hur Libanon har besvarat förfrågan är dock oklart i nuläget.

FAKTA: TRIPPELMORDET

2015

7 mars: Två män i 20-årsåldern och en 18-årig kvinna hittas döda vid en gata i Uddevalla. De hade blivit ihjälskjutna under natten.

8 mars: Polisen slår till mot en lägenhet i Uddevalla, där en man grips. Strax senare grips hans bror. Båda anhålls som misstänkta för mord, och häktas efter några dagar.

23 mars: En 21-årig man grips, misstänkt för medhjälp till mord.

21 augusti: Vice chefsåklagare Per-Erik Rinsell väcker åtal vid Uddevalla tingsrätt.

4 september: Rättegången inleds i en säkerhetssal i Göteborg. Det blev stökigt flera gånger under förhandlingarna. Offrens anhöriga skrek åt de åtalade.

28 september: Tingsrätten dömer den äldre av bröderna till livstids fängelse. Den yngre frias.

2016

29 januari: Hovrätten dömer båda bröderna till livstids fängelse.

3 februari: Högsta domstolen beslutar att inte pröva fallet.

Källa: TT/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.