Foto: TT

Två gripna åtalas för terrorism

Uppdaterad
Publicerad

Två av de sju personer som greps i stadsdelen Molenbeek i Bryssel under helgen åtalas för terrorism efter attentaten där 129 personer dödades och 352 skadades.

Tidningen Le Nouvel Observateur rapporterar att Salah Abdeslam ska ha hämtats av två unga män som han är bekant med. Abdeslam ska ha sagt att han betalar både bränsle och vägtullar bara han blir hämtad, rapporterar SVT Nyheters Christoffer Wendick på plats i Bryssel.

De ska ha kommit till Paris på lördag morgon klockan 03.00 och hämtat Abdeslam.

Terrordåden i Paris – Teckenspråk

De två medhjälparna greps av polis i Molenbeek efter att ha släppt av Abdeslam i kvarteret. Männen ska ha hängt runt i kvarteret precis som vanligt, och inte försökt hålla sig gömda. Enligt källor till Le Nouvel Observateur har de två männen hävdat i förhör att de var helt ovetande om att Salah Abdeslam deltagit i attackerna i Paris.

”Familjen chockad”

Fem av de gripna släpptes på måndagen. Bland dem finns brodern till Salah Abdeslam.

Brodern har i ett uttalande till pressen sagt att familjen är chockad.

– Mina föräldrar är chockade av tragedin. Mina två bröder är normala, jag har aldrig märkt någonting, säger Mohamed Abdeslam.

Han säger att familjen är mycket berörd av det som hänt, och tänker på offren. Mohamed Abdeslam hade alibi och släpptes ovillkorligt av domaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåden i Paris – Teckenspråk

Mer i ämnet