Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

UG: Här tvättas gängens kontanter

Publicerad

Internationella penningförmedlare har fått allt större betydelse när det gäller att skicka pengar utomlands. Det finns också stor risk att förmedlarna nyttjas för penningtvätt, det berättar Uppdrag granskning.

UG gav sig ut på en resa i Sverige med kontanter och dold kamera i bagaget. Uppdraget var att kopiera de kriminellas sätt att tvätta pengar. I strid med den svenska penningtvättslagstiftningen försökte teamet skicka pengar anonymt.

Det finns 1 200 ombud som tar kort och kontanter för att skicka utomlands. Ria Money Transfer och Small World hävdar för SVT att man har strikta riktlinjer, men när UG kartlade 27 ombud så vägrade 15 medan 12 genomförde anonyma transaktioner.

– Vi konstaterar att det är en hög risk inom den här sektorn att nyttjas för penningtvätt och finansiering av terrorism, säger Lena Palmklint, chef på Finanspolisen.

– Det får inte gå till så här. Det är en väldigt viktig granskning ni gör, säger finansmarknadsministern Niklas Wykman till Uppdrag granskning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.