Foto: TT

Undantagstillstånd i Turkiet

Uppdaterad
Publicerad

Tre månaders undantagstillstånd ska råda i Turkiet. Det beskedet gav president Recep Tayyip Erdogan i ett tal på onsdagskvällen, mindre än en vecka efter det misslyckade kuppförsöket. Undantagstillståndet ska ”skydda demokratin från terrorister”, enligt Erdogan

Erdogan sade att åtgärden är inom ramen för vad författningen medger och att syftet är att snabbt och effektivt hantera Gülen-rörelsen, som anklagas för helgens kuppförsök. 

Beslutet fattades efter att Erdogan igår hållit möte med nationella säkerhetsrådet och ministerrådet. Det innebär att parlamentet ställs åt sidan och regeringen kan fatta beslut själv.

Kuppförsök i turkiet – Teckenspråk

Oro över undantagstillstånd

Undantagstillståndet i Turkiet bör avslutas så fort som möjligt, enligt Tysklands utrikesminister som uttalade sig om det nya läget i natt.

I Sverige har Tobias Billström (M), vice ordförande för Europarådets svenska delegation reagerat: -De uppgifter som nu har kommit från Ankara om det införda undantagstillståndet är mycket, mycket oroande, säger han till TT.

UD:s avrådan från ickenödvändiga resor till Ankara och Istanbul kvarstår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kuppförsök i turkiet – Teckenspråk

Mer i ämnet