Kung Philippe och drottning Mathilde vid minnesceremonin på Zaventem-flygplatsen i Bryssel. Foto: TT

”Unga lockas fortfarande av våldsradikala”

Publicerad

Bryssel och stadsdelen Molenbeek präglas av terrorattentaten för ett år sedan. Molenbeek har beskrivits som europeisk huvudstad för IS-rekrytering och terror. Men bilden av hur samhället ser ut efter terrordådet går isär.

Det är färre IS-anhängare än för ett år sedan, säger borgmästaren, men samordnaren mot radikalisering i Molenbeek säger att antalet ungdomar som lockas av våldsbenägna islamister ökar.

Bryssel präglas av oro efter terrordåden. Terrorlarmen fortsätter, och nyårsnattens fyrverkeri över centrala Bryssel ställdes in på grund av farhågor för terrordåd mot folksamlingar. I januari genomförde polisen razzior mot flera lägenheter och lokaler i stadsdelen Molenbeek i jakten på vapen och sprängämnen, men efteråt förklarade polisen att de inte hittat något denna gång.

På ettårsdagen av terrorattentaten i Bryssel kommer skolelever i Molenbeek att delta i en minnesceremoni på kommunens rådhustorg, för att minnas de som dog i attentaten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåden i Bryssel – Teckenspråk

Mer i ämnet