Starta klippet och se Unisa Turay berätta om utvisningsbeskedet. Foto: SVT

Unisa får inte vara kvar

Uppdaterad
Publicerad

Unisa Turay och hans familj ska utvisas till Sierra Leone. Han har nu för tredje gången fått avslag på sin överklagan till Migrationsdomstolen.

Unisa kom till Sverige för fem år sedan. Då hade han inget språk och kunde inte teckenspråk. Unisa började på Kristinaskolan i Härnösand som erbjuder undervisning både på teckenspråk och svenska. Under de fem år han varit i Sverige har han lärt sig både svenskt teckenspråk och svenska.

Han är nu 18 år och läser på Riksgymnasiet för döva och hörselskadade i Örebro och bor på Wasakollektivet.

Teckenspråksvärlden

För några veckor sedan avslog Migrationsdomstolen i Luleå hans tredje överklagan angående Migrationsverkets utvisningsbeslut, och enligt domen ska han och hans familj nu utvisas till till Sierra Leone.

Migrationsverket avdelningschef

Annette Bäcklund som är avdelningschef på Migrationsverket säger:

– Jag kan förstå att ett barn som får det här beskedet hamnar i en svår situation. Men reglerna är väldigt restriktiva, även efter lag-ändringen 2014, som innebar att det blev något lättare för barn att få uppehållstillstånd.

Fallet Unisa har uppmärksammats i flera andra medier. Här är två av dem:

Dövas Tidning

Metro

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet