Foto: TT

USA och Kuba återupptar diplomatiska förbindelser

Publicerad

På gatorna i Havanna ledde nyheten om den historiska helomvändningen i relationerna mellan USA och Kuba till spontana glädjescener.

Beskedet om omsvängningen att USA återupptar sina diplomatiska förbindelser med Kuba som presenterades i koordinerade tv-tal av presidenterna i Kuba och USA – hyllades av bland andra EU, Vatikanen och latinamerikanska ledare. I Havanna ledde det till spontant firande på gatorna.

Dom här diplomatiska åtgärderna beskrivs som dom mest omfattande sedan USA införde sitt handels-embargo mot Kuba 1961.

Många kubaner blev förvånade över nyheten, men hoppas på konkreta förändringar.

Stort motstånd

President Obama har två år kvar innan hans mandatperiod tar slut, men han riskerar att få stora problem att genomföra omläggningen av Kubapolitiken.

Obama kan ta bort Kuba från listan över stater som stödjer terrorism utan stöd av kongressen, men att upphäva sanktionerna mot landet kan ta flera år. Och att återuppta de diplomatiska förbindelserna kan också stöta på patrull bland hans politiska motståndare i kongressen, både när det gäller att finansiera en ambassad och att utse en ambassadör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.