Foto: TT

USA rasar efter hjälpkonvoj-attack

Publicerad

Washington är rasande över rapporterna om att en FN-hjälpkonvoj bombats nära Aleppo i Syrien och dödat minst tolv personer. Konvojen var på väg med förnödenheter till 78.000 personer.

”Konvojens mål var känt för den syriska regimen och Ryssland och ändå dödades dessa hjälparbetare när de försökte ge hjälp åt det syriska folket”, säger John Kirby, talesperson för USA:s utrikesdepartement.                                                

Han säger att USA kommer att ta upp frågan direkt med Ryssland och kommer att ompröva framtidsutsikterna för ländernas samarbete.

Hjälpkonvoj till Syrien ställs in                                          

Både Röda Korset och FN skjuter upp sina hjälpsändningar till Syrien tills vidare sedan en FN-konvoj bombats nära miljonstaden Aleppo.                                                                                                                                     

FN säger att om attacken var medveten kan det handla om krigsbrott. 

Veckolånga vapenvilan över                                         

Syriska militären deklarerar att den veckolånga vapenvilan är över, utan att säga om den kommer att förlängas eller inte. Enligt militären har olika ”terroristgrupper” inte följt överenskommelsen ”i någon del”, uppger AFP.                                        

Nyckelspelarna i konflikten ska träffas i New York på tisdag, uppgav företrädare för USA efter beskedet.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.