Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Kevin Dietsch

USA:s senat röstade ja till Ukrainastöd

Publicerad

Senaten i USA:s kongress röstade natten till onsdagen ja till ett stödpaket till Ukraina på nära 61 miljarder dollar, motsvarande mer än 650 miljarder svenska kronor.

USA:s president Joe Biden lovar att börja skicka vapen till Ukraina redan denna vecka. Enligt medieuppgifter har det amerikanska försvarsdepartementet förberett ett första vapenpaket på en miljard dollar i en första sändning. President Biden måste underteckna stödet innan det betalas ut, något han har sagt ska ske redan på onsdagen.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj uttrycker, i ett uttalande, att han är tacksam för den amerikanska senatens beslut.

20 miljarder till Israel

Ukrainastödet är en del av ett större paket på 95 miljarder dollar. Knappt 61 miljarder ska gå till Ukraina och över 20 miljarder ska gå till Israel. 4 miljarder ska gå till bland annat Gaza för humanitär hjälp och ett antal miljarder ska gå till Taiwan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.