Foto: SVT

Utredning om Birgittaskolans lokaler

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska ett lokalsamarbete mellan Birgittaskolan och kommunen utredas.

Eleverna på Birgittaskolan protesterade kraftigt i förra veckan mot uppgifter om att det inletts diskussioner om ett samarbete mellan Birgittaskolan och en hörande skola i kommunen.

– Vi vill ha vår egen teckenspråkiga miljö, för vi tycker att det finns en risk för att teckenspråket förstörs och försvinner. Det är därför vi är emot den här processen, sade en av Birgittaskolans elever, Mindie Norrie Nilsson, till Svt Nyheter Örebro i förra veckan.

Birgittaskolan-Teckenspråk

Men nu har politikerna som arbetar med barn och utbildningsfrågor i Örebro kommun beslutat att gå vidare med en så kallad förstudie kring en samexistens på Birgittaskolans tomt, skriver NA.

– Det är Birgittaskolan som är intresserade den här gången, och har kontaktat oss. Vi har behov av fler skolplatser på öster och de har behov av få in någon mer i sina lokaler för de tappar elever och har inte riktigt råd. Det finns många frågor, och många åsikter från intresseorganisationer, personal, elever och så vidare. Då måste vi ta reda på om det här är möjligt, säger Jessica Ekerbring till tidningen NA.

Eleverna har dock varit tydliga med vad de tycker.

Där måste vi lita på att SPSM, Specialpedagogiska skolmyndigheten, och Birgittaskolans ledning tar ansvaret för att informera elever och vårdnadshavare hur de tänker, och varför det här skulle kunna vara något positivt, säger Jessica Ekerbring till tidningen NA.

Jessica Ekerbring säger till NA att de inte behöver gå vidare med planerna om de inte vill när förstudien är klar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Birgittaskolan-Teckenspråk

Mer i ämnet