V inte välkomna i S-regering

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagens talman Per Westerberg väntas i dag ge S-ledaren Stefan Löfven uppdraget att bilda regering. Löfven gjorde i går klart att han vill satsa på en regering med Miljöpartiet. Däremot kommer inte Vänsterpartiet att ingå i en S-ledd regering.

-Vi kommer att eftersträva ett samarbete med Vänsterpartiet i både budgetfrågor och andra frågor. Däremot ser vi inte någon möjlighet att sitta i regering tillsammans, sade Löfven i går.

Löfvens tanke är att samarbeta med V, men också med Centerpartiet och Folkpartiet i enskilda sakfrågor i riksdagen.

Val 2014 – Teckenspråk

Sjöstedt besviken

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt kunde inte dölja sin besvikelse efter beskedet.

– Vi var beredda att i ett svårt läge kompromissa och sträcka ut en hand till borgerliga partier i enstaka frågor, för att kunna regera Sverige. Vi har kämpat hela valet för att Löfven ska bli statsminister, därför känns det konstigt att den hand vi sträcker fram inte tas emot, säger han.

Sjöstedt gav Socialdemokraterna beskedet att om V inte sitter i en S-regering så är man ett oppositionsparti och inte ett stödparti. Och Vänsterpartiet kommer varken rösta ja eller nej i en statsministeromröstning om regeringen enbart består av S och MP, utan lägga ner sina röster.

Men Sjöstedt säger att han fortfarande är beredd att förhandla med Socialdemokraterna om budgeten, men då vill partiet ha genomslag för sin politik.

– Vi ska göra en uppgörelse om vinster i välfärden som vi är nöjda med, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014 – Teckenspråk

Mer i ämnet