Foto: TT

Välj rätt väg och resdag i jul

Publicerad

Varje år dör omkring 15 personer och 1000 skadas i jul- och nyårstrafiken enligt statistik från de senaste sex åren.

Det är extra många som är ute på vägarna under storhelgerna. Risken att dö i jul- och nyårstrafiken ökar kraftigt om man kör på fel dag och fel väg.

– De stora resdagarna brukar vara den 21:a och 22:e december och det är också då flest dör och skadas i trafiken, men i år har många möjlighet att ta långledighet vilket innebär att resandet blir utsträckt över flera dagar. Det minskar det trycket på våra vägar. Men ska man endast gå på statistiken så bör man åka på julafton eller nyårsafton, då är risken minst för olyckor, säger Erik Kjellin, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen.

Olycksrisken ökar naturligtvis när det är dåligt väglag. Men det finns även vägar och resdagar som kan vara extra farliga och som bör undvikas om man kan, enligt beräkningar som Motormännens tidning Motor har gjort utifrån statistik från Transportstyrelsen och Trafikverket.

FARLIGA VÄGAR I JUL OCH NYÅR

E4 från Gävle och norrut

E6 vid Tanumshede

E10 hela vägen

E12 hela vägen

E14 hela vägen

E16 från Gävle till norska gränsen

E18 från Karlstad till norska gränsen

E20 från Kumla till Göteborg

E22 från Söderköping till Lund

E45 från Trollhättan till Övre Soppero

Riksväg 26 från Kristinehamn till Johannisholm

Riksväg 70 från Borlänge till norska gränsen

Riksväg 84 från Hudiksvall till norska gränsen

Exakt vilket datum som statistiskt är det farligaste att köra bil på beror på hur många år tillbaka i tiden man räknar, men generellt sticker perioden 20-23 december ut som extra olycksdrabbad.

Julafton är i regel den minst olycksdrabbade dagen i trafiken under jul- och nyårshelgerna.

Källa: Transportstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.