Foto: TT

Varnar för tunna isar

Publicerad

Påsken innebär högsäsong för skoteråkning och många väljer att vistas på sjöisarna i fjällen. Nu varnar fjällsäkerhetsrådet för att de kan vara förrädiska.

April är den stora olycksmånaden för snöskoter. Totalt av de omkring 100 dödsfall som skett de senaste tio åren var nära hälften drunkningsolyckor. Med rätt kunskaper och utrustning kan olyckorna undvikas.

– De lokala fjällsäkerhetskommittéerna i Västerbotten rapporterar att sjöisarna generellt är stabila i många områden. Men vårsolen gör att isarna snabbt kan ändra karaktär och bli sköra, så snöskoteråkare bör alltid vara extra försiktiga när de kör på isbelagt vatten så här års, säger Per-Olov Wikberg, samordnare på Fjällsäkerhetsrådet, i ett pressmeddelande.

SAKER ATT TÄNKA PÅ:

Alla i sällskapet bör ha isdubbar lätt åtkomliga

Kör inte över okända vattendrag. Inte ens uppmärkta ”ruskade” leder är någon garanti för att vårisen håller, de visar bara var isen normalt är säkrast.

Isen är ofta extra svag när den ligger på vatten som rör sig; vid utlopp och inlopp, på frusna vattendrag och på reglerade sjöar. Isen är också svagare vid vass, bryggor, broar, uddar, sund och grund

Kör aldrig ensam och håll avstånd mellan snöskotrarna. Låt kapellet vara öppet på eventuella passagerarpulkor.

Snöskoterförare som ofta korsar isbelagda vatten bör ha med räddningslina, torrt ombyte och gärna flytoverall eller annat flythjälpmedel

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.