Foto: Scanpix

Vildsvin skrämmer mer än varg

Uppdaterad
Publicerad

Antalet vildsvin i Sverige ökar allt mer. Samtidigt skrämmer vildsvin oss mer än varg, enligt en undersökning från lantbruksuniversitetet.

Vildsvinsstammen kan nu vara uppe i 300.000 djur, vilket betyder en fördubbling på bara tre år. Enligt Jägareförbundet har djuren en väldig potential att föröka sig, och förhållandena i södra Sverige är mycket gynnsamma.

Skadar jordbruk

Vildsvinen gör stora skador på jordbruk, där de bökar upp jord och äter upp grödor, och skadorna beräknas kosta flera hundra miljoner kronor. Dessutom bökar de upp trädgårdar och till och med kyrkogårdar.

Källa till konflikt

Vildsvinen har också fått hjälp att sprida sig. Jägare som vill gynna jakten utfordrar vildsvin, vilket gör att stammen förökar sig snabbt, och utfodringen har länge varit en konflikt mellan jägare och lantbrukare. LRF tycker att förökningen måste stoppas och att utfodringen ska kunna förbjudas. Jägarförbundet däremot tycker att reglerna kring vildsvinsjakten är för krångliga. Om de förenklades skulle fler djur skjutas, menar man.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.