Foto: TT

Vinster i välfärden ska begränsas

Publicerad

Vinster i välfärden ska begränsas kraftigt. Det framgår av direktiven till den nya utredningen som tillsätts idag, och som ska ledas av Malmös tidigare kommunalråd Ilmar Reepalu.

Regeringen tillsätter i dag den sedan länge utlovade utredningen om vinster i välfärden, en uppgörelse mellan S, MP och V.

Förutom de tidigare områdena partierna kommit överens om, sjukhus- och primärvård, skola, äldreomsorg och HVB-hem ska utredningen också titta på missbruksvård, personliga assistenter och Komvux.

Civilminister Ardalan Shekarabi och Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt skriver på Dagens Nyheters debattsida att det är värdefullt med valfrihet för individen, men att regelverken ska förbättras och misstag utvärderas.

Eventuella överskott ska återinvesteras i verksamheten och möjligheterna att ta ut vinst ska starkt begränsas, även vid försäljning.

Poängen är inte att stoppa de privata aktörer som redan finns, säger Ardalan Shekarabi. Många av dem fungerar bra. Det viktiga är att se till att det inte kommer in oseriösa aktörer som drar ned på kvalitén för att dela ut vinst.

– Om det är så att en kommun satsar på omsorgen och vill höja bemanningen, och ger mer resurser till de som bedriver omsorgsverksamhet. Då ska ju de pengarna användas till fler i personalen, och inte hamna i skatteparadis, slår civilministern fast.

Utredningen ska ledas av Ilmar Reepalu.

– Vi ville ha en person som har lång erfarenhet av den kommunala verksamheten. De här frågorna som handlar om skola, omsorg och sjukvård drivs ju av kommuner och landsting – så det är viktigt att det är någon som har kunskap och erfarenhet av kommunal verksamhet, säger Shekarabi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.