Professor Yerker Andersson Foto: SVT

Yerker Andersson död

Uppdaterad
Publicerad

Professor Yerker Andersson gick på måndagen den 18 juli bort vid en ålder av 86 år i Frederick, Maryland i USA. Yerker Andersson ses av många som en av dövrörelsens viktigaste personer.

I början av 50-talet reste svensken Yerker Andersson till USA för att studera på dövuniversitetet Gallaudet University och blev senare professor i Sociologi. 1975-1984 var han vice ordförande i världsförbundet för döva  och vid världskongressen i Palermo 1983 valdes han till ordförande. En post som han innehade i tre perioder, till 1995.

1992 var han den första döva personen att hålla tal i FN:s generalförsamling och 2011 blev han hedersordförande för Världsförbundet för döva. Förbundet beskriver honom i ett uttalande att man minns honom främst som en ledare som stod upp för dövas rättigheter runtom i världen.

Yerker Andersson blev 86 år gammal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet