Foto: TT

Nytt brittiskt ålderstest förutspår när man ska dö

Uppdaterad
Publicerad

Forskare vid King's College i London har utvecklat ett slags test som visar hur väl, eller mindre väl, en kropp åldras. Testet ska kunna förutspå när en person kommer att dö.

Testet handlar om att leta efter en så kallad ”åldrandets signatur” i kroppen. Detta gör man genom att jämföra beteendet hos 150 olika gener, rapporterar BBC. Med testet ska man kunna ta reda på när en person kommer att dö, på naturlig väg, eller identifiera personer som löper hög risk att drabbas av demens.

Att på detta sätt ta reda på hur en persons kropp åldras ska även kunna ge effekter för hur personer medicineras, menar forskarna och säger att det är mer användbart att titta på biologiskt åldrande än att använda födelsedatum.

Kan vägleda till hur man åldras

– Det verkar som att man från 40 års ålder och framåt kan använda detta för att få vägledning till hur väl man som individ åldras, säger Jamie Timmons, professor vid King's College, till BBC.

Forskarnas arbete, som publicerats i vetenskapstidskriften Genome Biology, har gått ut på att jämföra 54.000 så kallade markörer i genaktiviteten hos friska, men i stor utsträckning stillasittande, 25- och 65-åringar.

Sammanfattningsvis handlar studien om att man tittat blodprover, muskelprover och prover från andra vävnader och jämfört med den kronologiska åldern.

”Har hittat en kombination av gener”

– Då har vi jämfört det med den kronologiska åldern, och med olika tekniker har vi hittat en kombination av gener som kan förutse eller tala om vilken ålder en person har. Vi ser även att den åldern då skiljer sig väldigt mycket mot den kronologiska åldern – det vill säga den åldern man har i almanackan, säger Thomas Gustafsson, forskare vid Karolinska Institutet som varit med och genomfört studien.

Det man kunnat slå fast är att vissa typer mindre fysiskt aktiva livsstilar, så som att spendera stora delar av dagen genom att ligga på soffan, kan vara dåligt för hälsan – men det påverkar nödvändigtvis inte hastigheten på kroppens fysiska åldrande.

Att kombinera livsstilsfaktorer och biologisk ålder ger däremot en mer precis indikation på människors hälsa, menar forskarna.

– Våra resultat stödjer att det inte finns någon effekt av fysisk aktivitet, eller andra livsstilsfaktorer, som påverkat vårat resultat. Men självklart är det så att livsstil kan motverka konsekvenserna av åldringsprocessen, säger Thomas Gustafsson till SVT Nyheter.

Kan se vilka som snart kommer att dö

Det nya testet har på försök genomförts på en grupp 70-åriga män i Sverige. Enligt forskarna har man efter detta kunnat se vilka i gruppen som åldras väl, och vilka som gör det avsevärt mycket snabbare – man kunde rent av se vilka som kommer att dö om några år.

– Man kunde faktiskt se att några knappt alls löper någon risk att dö inom några år, och att andra med 45 procents säkerhet kommer att vara döda inom några år, säger professor Timmons till BBC.

Nu finns det planer på att använda forskarnas åldrande-test för organtransplantationer i Storbritannien. Genom att undersöka om personer som tekniskt sätt är gamla, men som har en ung biologisk ålder, fortfarande har möjlighet att donera organ på ett säkert sätt.

Forskargruppen vid King's College säger sig vara väl medvetna om att möjligheten att kontrollera sin biologiska ålder kan få långtgående konsekvenser, bland annat när det kommer till människors inställning till pensionssparande.

Räknar med debatt

Enligt professor Jamie Simmons väcker forskningen ett antal frågor, och de räknar med viss debatt kring denna metod att mäta ålder på.

Samtidigt menar han att ålder faktiskt i hög utsträckning redan ligger till grund för många bedömningar i samhället och att detta test skulle kunna vara smartare och mer precist.

– Människor skulle kunna besluta att inte betala så mycket i pension och njuta mer av livet som det är nu, säger han till BBC.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.