Ohlson Wallin: ”Hovet gör bort sig”

Uppdaterad
Publicerad

Elisabeth Ohlson Wallins omtalade fotomontage PO-anmäldes av drottning Silvia. I dag gav konstnären sin bild av händelsen.

Debattens vågor har gått mycket höga kring Elisabeth Ohlson Wallins fotomontage på kungafamiljen. Sedan drottning Silvia PO-anmälde bilden, som enligt henne riktar allvarliga och felaktiga anklagelser mot henne, har konstnären själv valt att vara tyst.

Men i dag bjöd Elisabeth Ohlson Wallin in till en presskonferens för att bemöta drottningens PO-anmälan.

Kungamontaget som väcker debatt

– Jag vill be drottningen om ursäkt – om man kan göra det privat. Det betyder inte att jag ångrar min bild, utan det betyder att jag är ledsen att det kunde hugga så djupt, sade Ohlson Wallin på presskonferensen.

Hon sade att hon gjorde bilden för att visa olika händelser i Sverige på ett humoristiskt sätt och att hon tycker att händelserna därefter har spårat ur.

– Jag gör ingen pudel. Men jag kallas ofta för provokatör, kall och många upplever mig som en person som vill såra. Men jag kan förstå att drottningen är ledsen. Men jag ber den stab som är runt henne att göra ett bättre arbete med kulturen, sade hon.

Hon påpekade att hon såg väldigt allvarligt på drottningens anmälan men beklagade att det gått så långt. I stället tipsade hon Silvia om att börja arbeta aktivt mot rasism och nazism, på samma sätt som hon ger sitt stöd för alzheimersforskning.

Hon bad även Camilla Henemark om ursäkt.

– Det var inte meningen att såra och inte fråga om lov innan jag använde bilden. Jag var rädd att hon skulle säga nej helt enkelt.

I en intervju med Expressens live-tv efter presskonferensen sade hon:

– Det här är jättesorgligt. Och det är tråkigt för hovet för jag tycker att de gör bort sig. Det här har blivit en enda soppa. Jag har fått mycket hat och hot. Jag har sett att satiren inte är mogen som fotografi i Sverige.

Fakta: Tidningar publicerade bilden

* Konstnären bakom fotomontaget är Elisabeth Ohlson Wallin, känd för den kontroversiella Ecce Homo-utställningen, där Jesus ses omgiven av homosexuella, lesbiska och transvestiter.

* Den nu uppmärksammade bilden är ett fotomontage föreställande ett antal män ätande pizza på en naken Camilla Henemark. I bakgrunden står kungen och i ena hörnet lyfter drottning Silvia på en matta för att skrubba bort ett hakkors.

* Ett antal tidningar publicerade bilden, bland andra Tiden, Expressen, Aftonbladet och Sydsvenskan.

* Drottning Silvia anmälde publiceringarna till pressombudsmannen, som avskrivit ärendet. Drottningen har överklagat till Pressens opinionsnämnd.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kungamontaget som väcker debatt

Mer i ämnet