Foto: Svt

Öltrend skapar brist på humle

Uppdaterad
Publicerad

Den trendigaste ölen just nu är den som innehåller mycket humle, ju mer desto bättre. Men den höga humlehalten i kombination med ett stadigt växande antal mikrobryggerier gör att humleodlarna har svårt att hinna med.

I USA har humleodlarnas branschorganisation slagit larm om att de inte klarar att möta efterfrågan. Nu kan svenska mikrobryggerier få svårt att klara produktionen.

Det är framför allt India pale ale, IPA, som kräver mycket humle, ofta tre-fyra gånger mer än vanligt öl. Peter Högström som är inköpare på Humlegårdens Ekolager, som säljer bland annat humle till småbryggerier, ser inga tecken på att trenden är på väg att avta.

– Bristen på framför allt fruktig amerikansk och nyzeeländsk humle kommer att öka. I alla fall om bryggerierna fortsätter att öka och man fortsätter brygga IPA.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.