Ett foto taget av Opportunity själv på Mars. Foto: TT

Oväntat födelsedagsfirande för Marslandaren

Uppdaterad
Publicerad

Nasas marslandare Opportunity firar sin 12-årsdag på Mars. En födelsedag ingen hade förväntat sig, allra minst Nasa, som inte trodde den skulle överleva ens 90 dagar på den dammiga planeten.

Det var 2004 som Rovern landade på Mars efter sin 6 månader långa färd från rymden. Sen dess har den farit runt i mänsklighetens tjänst och fotat planeten. Nu lever den minst sagt på övertid. I veckan firar den hela 12 år på planeten.

Dammigt värre

Anledningen till att Nasa själv inte trodde att Opportunity skulle överleva så länge var bland annat för allt damm som finns på Mars. Man befarade att dammet skulle lägga sig på de solpaneler som håller rovern vid liv. Dessutom hade man varit tvungen att konstruera breda solpaneler för att man skulle kunna fånga upp tillräckligt med solenergi för att driva rovern. Efter lite bekymmer visade sig dock problemet lösa sig själv genom att sandstormar viftade bort dammet från panelerna. 

Åldring

Förutom marsdammet har Opportunity även tampats med åldersrelaterade åkommor. Några uppgraderingar av systemet har krävts. Men trots det är rovern i relativt gott skick. De senaste åren har den försett Nasa med bilder från Mars vilket har hjälpt forskarna att utforska omgivningen på planeten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.