Foto: TT

Pakistan i landssorg

Uppdaterad
Publicerad

Pakistan är i landssorg. I dag begravs de flesta av de över 140 människor som dog i gårdagens attentat. Samtidigt återinför Pakistan dödsstraff för terrorister.

Bilder från Army Public School i Peshawar, Pakistan, där attentatet utspelade sig visar omkullvälta stolar, blodiga golv och väggar ristade av kulor i skolans aula. Bara där sköts omkring hundra elever som hade samlats för att lära sig hur man ger första hjälpen när talibaner bröt sig in och började skjuta mot dem i går morse. Skolböcker, papper och ryggsäckar låg i dag kvar i högar på golvet.

Återinför dödsstraff

Över 140 människor dog, 132 av dem var elever. Nästan lika många skadades. De flesta av de döda har redan begravts och Pakistan har utlyst tre dagars landssorg. Även i grannlandet Indien hedrades offren med två tysta minuter på landets skolor.

Samtidigt meddelade Pakistans premiärminister, Nawaz Sharif, att dödsstraff återinförs för terrordåd. Han vidhöll att Pakistan är fast beslutet att eliminera all terrorism från landet och kommer att fortsätta med de militäroperationer mot militanta grupper som talibanerna ville hämnas i går.

Armén har svarat med flyganfall

Talibanrörelsen TTP tog på sig gårdagens attentatet och sa att det var en hämnd för Pakistans militäroffensiv i klanområdena i Norra Waziristan. Det tog åtta timmar innan polisen och armén lyckades döda samtliga talibaner och belägringen av skolan tog slut.

Den pakistanska armén har redan svarat med flera flyganfall mot talibanerna och arméchefen Raheel Sharif har rest till Afghanistan för att begära att talibanledaren Mullah Fazlluah överlämnas. Enligt Times of India ska tisdagens attack ha planerats av talibaner som finns i Afghanistan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.