Krafter inom det republikanska partiet försöker nu i sista stund stoppa Trump Foto: AP/TT

Panikaktioner försöker stoppa Trump

Uppdaterad
Publicerad

Stoppa Trump – nu bildas ett nätverk av konservativa krafter inom det republikanska partiet som gör allt för att stoppa Donald J. Trumps marsch mot målet att bli republikanernas presidentkandidat. Det handlar bland annat om en rad tv-annonser som visar att Trump är – en farlig smygliberal.

På onsdagen började man sända annonser som visar Trump i det förflutna.

Hur han talar om att han är demokrat innerst inne. Hur han talar om att det går bäst för USA:s ekonomi när demokrater leder landet. Att han är för aborter.

USA-val 2016

Trump är inte den man tror

Han talar om att staten ska se till att det finns en sjukförsäkring för alla och att Hillary Clinton är den som skulle kunna förhandla fram ett närmande till Iran. Han talar mycket väl om Clinton i ett klipp.

Det är alltså en rad uttalanden som totalt strider mot vad Trump säger idag.

Our Principles (Våra principer) heter en av de välfinansierade stödgrupper (PAC, Political Action Committee) som sänder ut annonserna och som på sin hemsida har radat upp uttalanden från Trump gjorda innan han valde att kandidera för republikanerna.

Meningen är att man ska försöka nå ut till Trumps väljare med budskapet att han inte alls är vad de tror att han är.

Samma som Berlusconi

I projektet ingår också, uppges det, att sticka hål på myten om att han är en framgångsrik affärsman. Trumps stöd beror ju till stor del på att han inte är inblandad i det politiska etablissemang som man anser styr landet.

Hans anhängare menar att han som affärsman är mer lämpad att styra landet än de gamla politikerna. Det är ungefär samma tankar som på 1990-talet genomsyrade Italien när man där valde Silvio Berlusconi som ledare.

Målet är att visa att en del av Trumps finansiella projekt har varit floppar – och att han vecklat in sig i dubiösa affärer. Rättegångar som rör ungdomar känner sig bedragna då de studerade vid Trump University – som inte var ett universitet – skulle kunna bli besvärande för honom.

Samtidigt är frågan om Trumps anhängare kommer att tro på dessa påståenden om Trump – eller om de kommer att avfärda allt som påhitt och förfalskningar av Trumps motståndare.

Förstöra ryktet

Både New York Times och Washington Post – USA:s ledande liberala tidningar – innehåller nu utförliga artiklar om hur krafter samlas inom republikanska partiet för att stoppa Trump.

Man inriktar sig först på att förstöra Trumps rykte före viktiga primärval den 15 mars. Då röstar stora delstater – Florida, Illinois, Ohio och North Carolina – och utgången i dessa stater kan bli nya storsegrar för Trump, som kan göra honom oslagbar i den fortsatta nomineringsprocessen.

På torsdagen ska den förre republikanske presidentkandidaten Mitt Romney hålla ett viktigt tal i Salt Lake City i Utah som ses som startskottet för den fortsatta kampanjen mot Trump.

Varna republikaner

Målet med kampanjerna uppges vara att visa väljare att Trump inte är valbar som president på grund av sitt förflutna.

Kampanjen motiverar sina attacker mot Trump med att demokraterna skulle använda den negativa informationen i sina valannonser om Trump blir demokraternas huvudmotståndare.

Att nu visa upp denna negativa bild av Trump skulle alltså vara ett sätt att varna republikaner för vad som skulle ske om Trump väljs till presidentkandidat.

Det är enligt medieuppgifterna en grupp av företagsledare, finansiärer och republikanska strateger som leder denna kampanj. Tre grupper som motarbetar Trump bokade tv-annonser för 5 miljoner dollar i Florida – en summa som troligen kommer att växa, skriver New York Times.

Inget klart alternativ

Liknande aktioner kan väntas i en annan nyckelstat – Ohio. Där hoppas Trump-motståndarna att kandidaten John Kasich, som är Ohios guvernör, ska kunna besegra Trump. Också här kan man räkna med en anti-Trump-kampanj.

Tidningen påpekar dock kampanjens svaghet: Hur mycket man än arbetar mot Trump finns det inget klart alternativ till honom.

Partieliten vill satsa på den 44-årige Florida-senatorn Marco Rubio. Men före honom i resultat ligger den synnerligen konservative Texas-senatorn Ted Cruz.

Till det kommer Ohio-guvernören John Kasich. De tre slåss om väljare som, om de bara hade en kandidat att välja på, skulle kunna besegra Trump.

Stor rådvillhet

Cruz har uppmanat Rubio att lägga ner sin kampanj. Rubios strateger har undersökt möjligheten att få Cruz och Kasich att lägga ner sina kampanjer för att enas runt Rubio.

Rådvillheten är alltså stor. Att hindra Trump från att vinna Florida och Ohio handlar också om en kamp mot det republikanska valsystemet.

I dessa båda delstater vinner den som segrar – oberoende av hur många röster hon eller han får – alla delegater som ska sändas vidare till partikonventet i juli, där man slutgiltigt utser partiets kandidat.

Brandkårsutryckning

I tidigare val har delegatrösterna oftast fördelats proportionellt: En kandidat som får 40 procent av rösterna får 40 procent av delegaterna, den som får 20 procent röster får 20 procent delegaterna.

Detta är enligt de båda tidningarna en brandkårsutryckning som görs samtidigt som det debatteras varför partietablissemanget inte tidigare har tagit Trump på allvar och försökt stoppa honom.

Också politiska kommentatorer i medierna har gått ut och hudflängt sig själva för att de inte tog Trumps kandidatur på allvar när han förra sommaren meddelade att han tänkte kandidera.

Ingen segrare i förväg

Om Trump skulle vinna just Florida och Ohio finns det många bedömare som menar att Trump i praktiken har fått grönt ljus att bli republikansk presidentkandidat.

För detta behövs det en majoritet av konventets 2.472 delegatröster, alltså 1.237 röster.

I kampanjen mot Trump ingår också planer på att förhindra honom från att uppnå röstetalet 1.237. Det skulle kunna gå till så att man röstar på den kandidat i varje delstat som ser ut att komma närmast Trump i röstetal.

Det skulle innebära att man på partikonventet för första gången sedan 1976 inte har en klar segrare i förväg, utan att det måste bli en hård och frän kamp under själva konventet om vem som ska företräda partiet.

Intriger och kaos

I detta finns också rädslan för att partiet helt enkelt spricker. Det skedde en gång 1912. En del kommentatorer och ledande republikaner talar om att Trump helt enkelt har kidnappat partiet och för det i en riktning som skulle skada partiet långt fram i tiden.

Washington Post talar om att republikanernas konvent kan bli en plats där intriger, elakt spel och kaos frodas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet