Kroatien ska skriva om sin abortlagstiftning inom de kommande två åren. Foto: TT

”Pappor ångrar sig när de ser bebisen”

Publicerad

Konservativa grupper i Kroatien har intensifierat sitt arbete med att få kvinnor att fullfölja graviditeter istället för att göra abort. SVT Friktion ringde upp en sajt som vid första ögonkastet ser ut som en abortklinik, men egentligen arbetar med att avråda från ingreppet.

Söker man efter ”abort” på kroatiska på google leder den andra träffen – direkt efter en wikipediasida om abortens historia i Kroatien – till “Kliniken för aborter”. Där finns en knapp för tidsbokning och en flik med kontaktuppgifter för rådgivning, men det är ingen riktig klinik som står bakom sajten.

När SVT Friktion ringer och utger sig för att vara en kvinna som vill göra abort och frågar om de kan hjälpa till uppmanar kvinnan som svarar direkt till att behålla barnet istället. Kontaktuppgifterna för rådgivning visar sig gå till en antiabortorganisation.

Friktion

– Vi kan inte hjälpa dig att få en abort, vi kan hjälpa dig att föda barnet och ge dig en möjlighet att få allt du behöver för att sätta ett barn till världen.

”Ingen tragedi”

Kvinnan frågar efter anledningen till aborten och när hon hör att det handlar om att relationen med barnets pappa tagit slut och att han inte är intresserad av kontakt, säger hon att han kommer att ångra sig när han ser barnet.

– Ibland ångrar sig papporna. Det är så abstrakt för dem, det kanske kommer som en chock, men de ändrar sig när de ser bebisen, säger hon.

Organisationens hem där gravida kvinnor kan bo fram till att barnet är ett år gammalt finns på flera håll i landet. I ett av hemmen bor det redan fem kvinnor och inget av barnen där kommer att ha en pappa inskriven på födelsecertifikatet.

– Det är ingen tragedi, det är inget att skämmas för. Ditt barn kom i precis rätt tid, när det borde ha kommit. Det kanske verkar läskigt och tragiskt, men lita på mig, barnet är en välsignelse, säger hon och fortsätter:

– Det här är inte en anledning att avbryta en graviditet. Du kommer att sörja hela livet.

”Den mest storslagna händelsen i en kvinnas liv”

Den som försöker boka en tid för abort via “klinikens” sajt kommer till en lista på anledningar till varför man kan tänkas vilja göra abort, bland annat “jag anser att jag är för ung”, “jag fick barn nyligen” och “jag har inte pengar”.

Kliniken svarar med uppmuntrande ord och råd, till exempel: “Du har fortfarande bilden i ditt huvud av hur ditt barn såg på dig för första gången med en klar blick och tog ditt finger i sin lilla hand. I magen har du en likadan bebis, du har en till möjlighet att vara med om den mest storslagna händelsen i en kvinnas liv – att sätta ett barn till världen”.

Vill sätta press på regeringen

Kroatiens högsta domstol väckte nyligen liv i en 26 år gammal begäran att pröva abortlagstiftningen och slog då fast att fri abort inte strider mot kroatisk grundlag. Samtidigt gav domstolen regeringen i uppdrag att skriva en ny abortlag inom två år som ”bättre balanserar mellan kvinnors rätt att välja och det ofödda barnets rättigheter”.

– Den nya lagen måste definiera hur man med hjälp av utbildning och förebyggande åtgärder ska göra aborter till ett undantag, sa då domaren Miroslav Separovic.

Konservativa grupper har börjat samla underskrifter till stöd för en abortlagstiftning som ger ”maximalt skydd till ofödda barn med utgångspunkt i det medicinska faktumet att livet börjar vid befruktning”. Underskrifterna ska användas för att ”sätta press på regeringen”.

De konservativa lobbygrupperna med starka kopplingar till katolska kyrkan har de senaste åren högljutt arbetat för förändrad lagstiftning inom en rad frågor. 2013 lyckades man driva igenom en bindande folkomröstning som hindrade dåvarande regeringen från att tillåta samkönade äktenskap.

Den nuvarande konservativa regeringen förnekar att de vill göra det svårare att få en abort i Kroatien. Samtidigt förespråkar man olika åtgärder för att minska antalet aborter.

I ett uttalande efter domstolens beslut sa den konservativa presidenten Kolinda Grabar-Kitarovic att ett förbud inte löser någonting, och att hon hoppas att man istället ska göra det lättare att adoptera och ändra samhällets sätt att se på utomäktenskapliga barn.

Om Friktion

Världen engagerar. Med reportage, fakta och analys tar vi upp de stora frågorna i vår tid. Frågorna som skaver lite. Människa och miljö, krig och konflikter – Friktion handlar om den värld vi alla delar. Du hittar alla våra klipp och ämnena vi fördjupar oss i på SVT Play, SVT Nyheter och på sociala medier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friktion

Mer i ämnet