Foto: SVT

Påsken kommer med björkpollen

Uppdaterad
Publicerad

Lagom till påsk kommer det fina vädret, och med det björkpollensäsongen. De närmaste veckorna blir en pina för allergikerna.

Björkblomningen har redan börjat så smått längst i söder, men under långfredagen och påskafton väntas den ta ordentlig fart och pollennivåerna är höga ända upp till Stockholm.

– Sedan gör vindarna att det kan blåsa upp pollen längre upp i landet, där björkblomningen inte börjat än, säger Agneta Ekebom som är biolog på Naturhistoriska riksmuseet och arbetar med pollenrapporten.se.

Förra året var säsongen lindrig, med väldigt lite björkpollen.

– Det brukar gå i tvåårscykler. I år har vi en rejäl blomning.

Jämförs med influensa

Drygt en fjärdedel av befolkningen har någon form av pollenallergi, berättar Eva-Maria Dufva, pressekreterare på Astma- och allegiförbundet. De mest allergiska brukar jämföra allergin med att ha influensa.

– En del har det lindrigt och klarar sig med medicin från apoteket. Andra är väldigt hårt drabbade och skulle vara hjälpta av allergivaccination.

En säsong med mycket blomning, som den som kommer nu, brukar innebära höga pollenhalter i ett par, tre veckor. Men det betyder inte att det är över, meddelar Agneta Ekebom.

– När björken avtar börjar det med ek som har liknande allergener och det kan förlänga säsongen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.