Plast gör fiskyngel till lätt byte

Uppdaterad
Publicerad

Gädd- och abborryngels beteende förändras om de utsätts för mikroskopiskt små plastpartiklar. Beteenderubbningarna gör att de lättare blir byte för rovfiskar, rapporterar Sveriges Radio Gotland.

Just abborre och gädda hör till fiskarter som minskat kraftigt längs Östersjöns kuster. En del av minskningen kan sannolikt förklaras av att Östersjön innehåller höga koncentrationer av mikroplaster, enligt forskare.

– De här mikroplasterna är giftiga, så de påverkar fiskens nervcentrum och deras beteende väldigt negativt, säger Oona Lönnstedt på Uppsala universitet, som experimenterar med gädd- och abborryngel i akvarier i Ar på Gotland.

Enligt studien påverkas ynglens doftsinne.

– De kan inte svara riktigt på rovdjursdofter längre, så de blir sämre på att hålla sig undan från hot, säger Oona Lönnstedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.