Bilden är tagen från händelsen i maj 2014. Flickorna hittades hängda i ett träd i delstaten Uttar Pradesh. Foto: TT

Polis: Flickorna begick självmord

Uppdaterad
Publicerad

De två indiska flickor som tidigare i år hittades hängda i ett träd hade inte mördats och heller inte våldtagits, som man tidigare antagit. Det konstaterar den federala polisen i Indien, CBI. Enligt polisen begick flickorna självmord. Men kritiken mot utredningen är stor.

De två kusinernas öde i en fattig by i delstaten Uttar Pradesh upprörde en hel värld. Enligt familjen hade de två flickorna, 12 samt 14 år gamla, våldtagits och sedan mördats av män från en högre kast.

– CBI har kommit fram till slutsatsen att anklagelserna om sexövergrepp och mord var falska. Det var självmord, sade Kanchan Prasad, talesperson för den federala polisen enligt nyhetsbyrån AP.

”Hängde sig själva”

Kvällen då flickorna dog hade den yngre av dem ringt till sin kusins pojkvän och föreslagit att de skulle gå till en lokal marknad. Enligt den federala polisutredningen gick de tre tillsammans dit efter middagen men senare kom en släkting på den äldre av dem när hon och pojkvännen hade sex. Enligt CBI ska sedan båda flickorna ha hängt sig själva eftersom de var rädda för familjernas reaktion. Indiska familjer är väldigt konservativa och detta hade varit en skandal som hade varit svår för familjen att bära, sade Prasad.

Inga spår efter skador

Enligt Hindustan Times ska polisen ha använt lögndetektor och funnit att huvudvittnet ljugit. Enligt CBI var också den obduktion som gjorts av flickornas kroppar otillförlitlig och inte professionellt utförd. Bland annat har CBI kommit fram till att det inte fanns några spår efter våld eller skador på kropparna förutom märkena på halsen som uppstått av snaran.

CBI kommer nu att överlämna sin utredning till en domstol som ska besluta om flickornas familjer ska åtalas misstänkta för att ha lämnat falskt vittnesmål.

Men kvinnorättsaktivister är skeptiska till slutsatserna och uppmanar CBI att göra en ny utredning.

– CBI bör se över sin rapport och förövarna måste straffas, sade Barkha Shukla, ordförande för Dehlis kvinnokommision enligt AFP.

En annan kvinnorättsorganisation konstaterade att många frågor fortfarande var obesvarade i ärendet.

Vädjar till premiärministern

– Jag tror att CBI tagit beslutet i brådrasket. De har inte satt in helt i alla fakta, sade politikern Mayawati som företräder ett parti för de lägre kasterna i delstaten. Hon lovade också en grundlig utredning om hennes parti kommer till makten.

Även flickornas familjer är kritiska och vädjar till premiärminister Narendra Modi att säkra en rättvis prövning.

– CBI har inte förklarat varför de skulle ta självmord. Om vi inte får rättvisa tar vi livet av oss, sade Sohan Lal, far till en av flickorna, till New Dehli Television.

Indiska våldtäkter upprör

En rad uppmärksammade våldtäkter i Indien har väckt ilska över hur kvinnor behandlas och lett till krav på hårdare lagstiftning mot sexbrott.

Senast i söndags avled en 15-årig flicka i Uttar Pradesh efter att ett gäng män först försökt ofreda henne och sedan när hon satt sig till motvärn som straff satt eld på henne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.