Kommunalrådet i Mariestad, Johan Abrahamsson (M), är skeptisk till de modulhus som Bert Karlsson vill bygga åt flyktingar. Foto: SVT

Politiker skeptiska till modulhus

Publicerad

Är byggbaracker – eller modulhus som de också kallas – lösningen på den akuta bostadskrisen? Det tror regeringen och även entreprenören Bert Karlsson. Men många kommunpolitiker är skeptiska.

Förslag om modulhus har tidigare framförts bland annat av Boverket och förre integrationsministern Erik Ullenhag (FP).

Kritikerna talar om panikpolitik och risk för getton, men för bostadslösa flyktingar är de här enkla husen ändå välkomna.

Behovet av nya bostäder i landet handlar inte bara om flyktingar, utan om alla möjliga grupper. Och behovet är enormt.

Under en lång rad år har kurvan över nybyggda bostäder pekat nedåt. Att vända den uppåt till de 71.000 bostäder som enligt Boverket behöver byggas varje år blir inte lätt.

Agenda har frågat Sveriges 20 största kommuner hur de ställer sig till modulhus. Se svaren här.

Karlsson: Det är enda lösningen

I Mariestad finns en person som ser en gyllene framtid i modulboende – Bert Karlsson.

– Det här är enda lösningen på lång sikt. Det finns inte möjlighet att klara det på något annat sätt än att bygga moduler. Då kommer modulerna att se ut så här, säger han och visar runt bland de blivande flyktingbostäderna som består av gamla byggbaracker som nu byggs om.

– Det är ju inget konstigt boende. Jag har en camping där folk bor på samma sätt, året runt, säger han.

Kommunalrådet: Måste bo humant

Men kommunalrådet Johan Abrahamsson (M) är inte lika entusiastisk.

– Det blir ju en koncentrationslägertanke om man ska låta folk bo i detta. Det handlar ju om att de måste bo humant om de bor i Sverige, säger han.

Kommunalrådet i Mariestad är långtifrån ensam. Det är få kommuner som gillar tanken på baracker, säger hans kollega i Solna, Pehr Granfalk (M).

– Det kommer att finnas problem i alla kommuner. Vi kommer att göra allt för att inte sätta ut baracklösningar. Vi tror inte det är bra för dem som kommer hit och vi tror inte det är bra för kommunen i stort. Däremot kommer vi att se vad vi kan göra för att få upp riktiga bostäder mycket snabbare. Det blir ju inte fler riktiga bostäder för att du ställer upp baracker här och där, säger Pehr Granfalk.

Ett längre reportage sänds i Agenda i kväll kl 21.20 i SVT2. Pehr Granfalk debatterar modulhusen med Karolina Skog (MP), kommunalråd i Malmö. Se programmet här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.