Foto: TT

Ny österrikisk flyktingtragedi avvärjd

Uppdaterad
Publicerad

Enligt uppgifter från österrikisk polis hade tragedin då 71 döda människor hittades döda i en lastbil i augusti kunnat upprepas. Ytterligare en lastbil av samma typ som olycksbilen ska ha hittats i landet, men de 81 personer som gömts i bilens lastutrymnme lyckades denna gång ta sig ut ur fordonet.

Lastbilen med de 71 döda människorna hittades övergiven på en motorväg mellan Neusiedl och Parndorf i delstaten Burgenland i östra Österrike den 27 augusti.

Enligt tidigare uppgifter var fyra av de döda barn och flera i gruppen ska ha kommit från Syrien.

Och enligt dagens uppgifter från den österrikiska polisen kunde tragedin den 27 augusti ha upprepats, då en lastbil av samma typ som olycksbilen i vilken 81 personer gömts hittats endast ett par dagar senare i orten Gols.

De 81 ska dock med egen kraft ha lyckats ta sig ur bilen.

Fem personer gripna

Under fredagens presskonferens bekräftade den österrikiska polismyndighetens talesman Hans Peter Doskozil att det bland de döda, utöver syriska medborgare, även fanns irakiska och afghanska medborgare.

Österrikisk polis beräftade även att fem personer nu gripits, misstänkta för att ligga bakom tragedin. En av de gripna ska vara föraren av lastbilen.

Ytterligare sex internationella arresteringsorder ska även ha utfärdats.

Kvävning misstänkt dödsorsak

Enligt uppgifter från presskonferensen kan man ännu inte ”med hundraprocentig säkerhet” bekräfta dödsorsaken i tragedin, men sade sig misstänka kvävning.

Den tekniska undersökning som hittills genomförts tyder på att luften i lastbilen endast ska ha räckt under 1-1,5 timmar, uppgav Hans Peter Doskozil under presskonferensen, men tillade att det definitiva svaret på dödsorsaken kan komma att dröja ytterligare 5-6 veckor.

Resultaten tyder på att de 71 personerna som hittades i lastbilen ska ha dött redan innan bilen lämnade Ungern på sin väg mot Österrike.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.