PRO-ilska mot äldrepolitiken

Publicerad

Värmlands riksdagsmän saknar ett äldreperspektiv.

Det anser PRO i Värmland som nu i ett upprört uttalande kräver att riksdagsmännen tar ansvar.

– Jag tycker det är allvarligt att inte våra politiker, oavsett parti, tar de äldres rätt i samhället på allvar, säger Lisbeth Staaf Igelström som är ordförande för PRO i Värmland.

I uttalandet som skrivits till PRO:s höststämma kritiseras regeringens budgetförslag och de värmländska riksdagsledamöterna för bristande äldreperspektiv. ”Det verkar vara en politisk trend att inte ta upp äldres viktiga frågor”, skriver man. En genomgång av årets motioner, författade av länets elva riksdagsmän visade enligt PRO att bara 1 av 183 berörde äldrefrågor. Det finns framförallt tre områden där PRO vill se förbättringar.

– Vi vill ändra på den orättvisa beskattningen av pensionärer, vi vill ha en höjning av bostadstillägget och ett förbättrat pensionssystem, säger Lisbeth Staaf Igelström.

”Lagt ett antal motioner”

På värmlandsbänken i Riksdagen medger man att det inte östs in motioner på området, men alla tycker ändå att deras parti jobbar aktivt för de äldre.

– Regeringen har ju börjat sänka skatten, höjt bostadstillägget och kommer se över hela pensionssystemet, säger Stina Bergström (MP).

– Jag har ju lagt ett antal motioner på olika områden, men när det gäller just de äldre har jag inte lagt några utifrån att jag tycker moderaterna har så många bra och konkreta förslag på området så att vi täcker upp gott och väl, säger Christian Holm Barenfeld (M).

– Regeringen har gjort många förbättringar, vi förstärker inom äldreomsorgen och sjukvården som gynnar pensionärerna. Fortfarande har en majoritet av pensionärer väldigt låg inkomst, speciellt kvinnor, så kritiken tycker jag är berättigad. Vi har skrivit en motion att vi vill ha ytterligare förstärkningar på området när det gäller ekonomiska villkor för pensionärer, säger Mikael Dahlqvist (S), som sitter i Socialutskottet och dagligen hanterar äldrefrågor.

Du satt själv i Riksdagen 1988-2002, hur bra var du på att ta de äldres frågor i beaktande?

– Jag var nog inte så bra jag heller på den tiden. Men jag hoppas att de som är i Riksdagen nu gör det som jag tyvärr inte gjorde, säger Lisbeth Staaf Igelström.

Ställs till svars

PRO skickar nu ut sitt uttalande till länets riskdagsledamöter och landstingspolitiker. De kommer också bjudas in till en utfrågning där PRO vill ha svar på vad politikerna ska göra framöver för Värmlands 64 596 pensionärer.

– Det man får ta till sig av kritiken är att berätta mer om vad vi faktiskt gör, säger Mikael Dahlqvist (S).

Tror du de kommer lyssna?

– Det hoppas jag. Vi är många och det är val 2018, säger Lisbeth Staaf Igelström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.