En kvinna säljer vodka i Moskva, Ryssland. Landets president, Vladimir Putin, till höger. Foto: TT

Putins order: Stoppa prisökningen på vodka

Uppdaterad
Publicerad

Den höga inflationen och rubelkrisen gör att ryske presidenten Vladimir Putin har gett order om att hålla i vodkapriserna.

Enligt nyhetsbyrån Reuters oroas han av att ryssarna ska köpa svartsprit istället.

Senaste året har vodkaförsäljningen i Ryssland enligt ryska myndigheter sjunkit med 14 procent.

President Putin ska ha tagit upp vodkafrågan under ett möte i dag. Han ska då ha sagt att för höga vodkapriser uppmuntrar produktionen av svartsprit, något som ska vara farligare för hälsan än den lagliga spriten.

Har flerdubblat priset

Tidigare i december rapporterade Moscow Times om att minimipriset på en halvliter vodka fortfarande skulle ligga på 220 rubel, strax över 30 kronor i dagens penningvärde.

Minimipriserna på vodka har tidigare höjts vid flera tillfällen de senaste åren som ett steg i kampen mot alkoholproblem för ryssarna. För fem år sedan låg minimipriset på cirka 50 rubel, ett pris som alltså har flerdubblats de senaste åren.

”Omöjligt”

Samtidigt som beskedet om Putins kamp mot höjda vodkapriser kan leda till bifall hos en del av befolkningen skakar vodkaproducenterna på huvudet.

– Sälja vodka och göra vinst med de här priserna är omöjligt, sa en företrädare för en vodkafabrik till Moscow Times.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.