Foto: TT

Rikspolischefen: Tiggare utnyttjas av kriminella

Uppdaterad
Publicerad

EU-migranter som kommer till Sverige för att tigga utnyttjas av kriminella. Det sade rikspolischef Dan Eliasson i dag på en pressträff där en rapport om brott mot EU-migranter presenterades.

– Vi ser fortfarande att väldigt många av dem som kommer hit kommer frivilligt men det finns inslag om människohandel, det vill vi göra tydligt, sade rikspolischefen Dan Eliasson på pressträffen.

Enligt rapporten kontrolleras tiggarnas platser på flera orter av kriminella och EU-migranterna tvingas betala för att sitta där och tigga.

Antalet polisanmälningar om människohandel för tiggeriändamål har ökat från 9 under år 2013 till 55 fram till oktober 2015. Ökningen tros bero både på en faktisk ökning samt att mörkertalet sannolikt är stort.

De tiggare som utsatts i Sverige har oftast varit fysiskt handikappade personer, uppger Linda Staaf, underrättelsechef på polisens nationella operativa avdelning (Noa).

Ofta handikappade

Trots att människohandel förekommer så är polisens bedömning är att de flesta EU-migranter som kommer till Sverige för att tigga gör det på frivillig basis.

– De flesta samarbetar i mindre grupper med släktingar och vänner, säger Linda Staaf.

Ministern: Måste ta det på allvar

Rapporten om våld och brott mot EU-migranter har Polismyndigheten gjort på uppdrag av regeringen. Inrikesminister Anders Ygeman, som tog emot rapporten, säger att att han ser allvarligt på uppgifterna om människohandel.

– Det är bra att slå fast att majoriteten av de utsatta EU-migranter som kommer hit gör det frivilligt. Men det är värt att notera att det finns en brottslig organisering, där det handlar om människohandel. Den måste vi ta på allvar. Det har regeringen gjort genom ett tilläggsdirektiv till människohandelsutredningen för att lättare kunna bekämpa den typen av brottslighet.

Få anmäler

Rapporten tar också upp brott utan koppling till organiserad brottslighet. Vanligast är att EU-migranter anmäler ofredande, misshandel och olaga hot. Men mörkertalet är stort.

– Anmälningsbenägenheten bland de utsatta EU-medborgarna bedömer vi vara låg, säger Linda Staaf.

När det gäller vilka brott de utsatta EU-migranterna själva gör sig skyldiga till säger rikspolischef Dan Eliasson att de brotten sker i mycket begränsad omfattning.

– Det är enkla fattigdomsbrott, snatterier, egenmäktigt förfarande.

Ska jobba med förtroende

Polisen har tagit fram en rad åtgärder för att stävja brottsligheten mot EU-migranter. Bland annat vill man öka EU-migranters benägenhet att anmäla brott.

– Polisen ska arbeta med förtroendeskapande åtgärder, det ska ske genom ökad kontakt och information, säger Linda Staaf.

Polisen har också tagit fram ett informationsprogram som riktas mot EU-migranter. Det tar upp rättigheter och skyldigheter som de har enligt svensk lag och innehåller också en uppmaning om att anmäla brott. Polisen vill också ge Brottsförebyggande rådet, Brå, i uppdrag att utreda de utsatta EU-migranternas situation närmare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.