En studie visar att Hillary Clinton och Donald Trump anpassar sin röst på exakt samma sätt beroende på vilka de talar inför. De är dessutom inte ensamma, det verkar som om många politiker har lärt sig exakt samma metoder för att anpassa röstläge efter publik. Foto: John Locher/Brennan Linsley/TT

Receptet för att fånga sin publik

Publicerad

Trots olika politiska budskap och helt olika framtoning använder Hillary Clinton och Donald Trump sin röst på samma sätt för att nå sin publik.

Det har tidigare vistats att tonläge har betydelse för att vi ska få förtroende för en talare. Röster i det mörkare tonläget tolkas som pålitliga och kompetenta medan ett mer varierat röstläge från mörkt till ljust mer förknippas med karisma.

Just det verkar många politiker ha tagit fasta på. När amerikanska forskare studerade några av de politiker som figurerat i årets presidentvalskampanj så visade det sig att alla anpassade sin röst på exakt samma sätt beroende på vilken publik de hade.

Mörk röst för att förmedla auktoritet

Forskarna bakom studien har analyserat vilket rösläge Hillary Clinton, Bernie Sanders, Donald Trump och Carly Fiorina– som alla figurerat i det amerikanska presidentvalet– har använt vid olika sammankomster.

De har noga analyserat de fyra politikernas röstlägen när de hållit tal inför andra politiker, vid stora massmöten och demonstrationer samt icke politiska sammanträden, som till exempel tv-intervjuer.

Det visade sig att alla fyra använde en betydligt mörkare klang när de talade i mer formella sammanhang och särskilt till andra politiker. När Hillary Clinton höll ett tal om jämställdhet och kvinnors rättigheter inför FNs ledamöter höll hon hela tiden sitt röstläge i det lägre registret.

Det samma gällde för Donal Trump, Bernie Sanders och Carly Fiorina när de höll tal till en motsavarande grupp politiker eller högt uppsatta.

”Det här är ett sätt att använda sin röst för att förmedla sin auktoritära utstrålning”, säger Rosario Signorello som är en av forskarna bakom studien.

I tal riktade till väljare använde samtliga däremot ett mer varierat röstläge från mörkt til lljus. I mer informella sammanhang som tv-intervjuer talade valde alla ett mer normalt röstläge, i samma register som de använder med vänner och familj.

Flockledare även bland människor

Att alla fyra politiker i studien använde sin röst på samma sätt menar forskarna inte är särskilt förvånande.

Även djur använder sig av en mörk klang eller dova läten för att signalera auktoritet men som i deras värld översätts till dominans och ren fysisk styrka.  Forskarna vill nu gå vidare för att göra en liknande studie på apor.

”Målet är att kunna hitta en gemensamlänk mellan olika arter för att kunna visa att hur rösten används – både av manliga och kvinnliga talare, oberoende språk och kultur – är en utveckling av hur läten alltid har används av en ledare i en grupp”, säger säger Rosario Signorello.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.