Justitieminister- och migrationsminister Morgan Johansson (S) och utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) Foto: TT

Regeringen vill kriminalisera deltagande i terrororganisationer

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen tillsätter en snabbutredning för att kunna kriminalisera deltagande i terrororganisationer som i Norge. Det meddelade justitieminister Morgan Johansson (S) och utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) på en pressträff på S-kongressen i Göteborg.

Regeringen vill kriminalisera deltagande i terrororganisationer likt i Norge. I praktiken betyder det att personer som underlättar för terrororganisationer ska kunna dömas för brott.

– Det kan handla om att man ser till att vara delaktig i nätverk som ska skjutsa personer eller att erbjuda bostad, säger Gustav Fridolin, utbildningsminister och språkrör för Miljöpartiet, i SVT:s Aktuellt.

Terrordådet i Stockholm

Regeringen tillsätter en snabbutredning och utser Stefan Johansson, justitieråd i Högsta domstolen, till utredare av lagstiftning som ska kriminalisera deltagande i terrororganisation enligt norsk modell.

– Vår bedömning är att vi kan stifta en sådan lag, säger justitieminister Morgan Johansson, apropå att det finns frågetecken kring vad föreningsfriheten sätter för gränser, på presskonferensen.

Luckor ska täppas till

I dag är det förbjudet att åka på terrorkrigsresor och finansiera terrororganisationer, men inte att delta i en terrororganisation.

– Sådana luckor ska vi inte ha, säger Morgan Johansson.

Förbud mot deltagande i terrororganisation har tidigare ansetts strida mot grundlagens skydd för föreningsfrihet. Men Morgan Johansson anser inte att man ger sig på föreningsfriheten.

– Föreningsfriheten har aldrig syftat till att man ska kunna vara aktiv i terroristorganisationer.

Vilka ska definieras som terrororganisationer?

Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg ser emellertid problem i form av vad som räknas som en terrororganisation och deltagande. Hon befarar att inte handlingar, utan åsikter, kommer att kriminaliseras. Gustav Fridolin menar att en domare i Högsta domstolen ska titta på hur lagstiftningen ska utformas.

– En hel del av den avgränsningsproblematik som kan finnas löste vi redan i den lag som i dag som gäller och som förbjuder att man finansierar terrororganisationer, säger han.

Definitionen av vilka organisationer som ska klassas som terrororganisationer ska utgå från beslut i svensk domstol, och inte i de listor som till exempel EU och FN tagit fram. Det sker redan i dag när det gäller finansieringen av terrororganisationer, ett brott som kan ge fängelse i upp till två år.

– Både polisen och säkerhetspolisen anser att den ordningen fungerar bra i dag, säger Gustav Fridolin på pressträffen.

Utredningen ska vara klar den 15 december, och en proposition ska läggas före mandatperiodens utgång.

LÄS OCKSÅ: Majoritet av partierna vill kriminalisera samröre med terrorgrupper

Många partier vill kriminalisera

Sju av åtta riksdagspartier har redan sagt att de öppnar för att kriminalisera samröre med terrororganisationer, enligt en rundringning som SVT Nyheter har gjort.

”Bra att regeringen nu drar igång en snabbutredning för att kriminalisera samröre”, skriver Centerpartiet partiledare Annie Lööf på Twitter.

Gustav Fridolin förnekar att regeringens snabbutredning handlar om att visa handlingskraft efter terrordådet i Stockholm.

– Det här inte något som vi plötsligt har kommit på sedan i fredags utan det är arbete som hela tiden har fortgått, säger han i Aktuellt.

Forskare krävde lagändring

Justitieminister Morgan Johansson (S) sade redan i helgen att han kan tänka sig att skärpa lagstiftningen. Hans utspel kom strax efter efter att två forskare vid Försvarshögskolan, Peder Hyllengren och Magnus Ranstorp, krävt att regeringen ska just kriminalisera samröre med terrorlistade organisationer.

”Ett annat sätt att uttrycka det vore att säga att den norska lagstiftningen fungerar och den svenska gör det inte”, skrev de i en debattartikel i Dagens Nyheter den 8 april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet