Foto: SVT

Regeringens samordnare: En spretig bild som växer fram

Uppdaterad
Publicerad

Martin Valfridsson är nationell samordnare för utsatta EU-medborgare.

Han har på regeringens uppdrag försökt skaffa sig en översikt över hur de utsatta EU-medborgarna har det i Sverige.

– Det är en spretig bild som växer fram, säger han.

Som regeringens samordnare har Valfridsson åkt över hela landet för att prata med landsting, kommuner och frivilligorganisationer. Hans kartläggning visar på problem:

– Det finns allt från dem som är offer för människohandelsliknande situationer till dem som sitter helt frivilligt och tigger och får behålla allt de tigger ihop. Så det är en spretig bild som växer fram, säger Martin Valfridsson.

Tiggande EU-migranter

”Måste betala”

Korrespondenterna har besökt en campingplats utanför Söderhamn.

Där berättar en av tiggarna att han måste betala två till tre tusen kronor i månaden för kunna tigga utanför en affär. Pengar säger han går till de romer som kom dit först.

– Jag hör tyvärr liknande berättelser från andra håll. Att det förekommer att vissa anser sig ha rätt att ta betalt för det offentliga rummet. Det är inget man ska acceptera, säger Martin Valfridsson.

Bristfällig lagstiftning

Samtidigt är lagstiftningen är bristfällig. Därför föreslår samordnaren att man ska se över om det går att skärpa lagen om människohandel.

– Jag tror inte att det blir lätt att hitta en kriminalisering som täcker det här men jag tycker det är bra att man åtminstone vänder på den stenen, säger Martin Valfridsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tiggande EU-migranter

Mer i ämnet