En promenad under ytan i Östersjöhuset. Foto: KAWA arkitektur

100 miljoner till Östersjöns framtid på Skansen

Uppdaterad
Publicerad

Skansen och BalticSea2020 startar ett samarbete för att rädda Östersjön och skapa ett friskare hav.

Det är en satsning på 100 miljoner kronor med målet är att skapa ett pedagogiskt centrum för både skolklasser och alla som besöker Skansen. Besökare kommer att kunna uppleva Östersjöns miljö under ytan i nyproducerade akvarier och upptäcka okända sidor av Östersjön i utställningar och laboratorier.

– Skansen är Sveriges största och roligaste klassrum. Här kan både skolelever och gäster lära sig mer om kulturhistoria och samspelet mellan människa, djur och natur. Med ett Östersjöhus får vi en unik möjlighet att berätta om den känsliga miljön kring och i Östersjön, om både problem och möjligheter, säger Skansenchefen John Brattmyhr i ett pressmeddelade.

Ökad kunskap

Ambitionen är att öka allmänhetens kännedom om hur alla de 90 miljoner människor i Östersjöregionen också kan förbättra förutsättningar för ett renare innanhav. Det är i samarbete med BalticSea2020, Sveriges Lantbruksuniversitet och Stockholms Universitet som Skansen har tagit fram ett förslag på ett kunskapscentrum som nu blir verklighet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.