16-årig flicka befarar barnäktenskap om hon utvisas

Uppdaterad
Publicerad

Elever i Rinkebyskolan är i uppror. En 16-årig flicka ska tillsammans med sin mamma utvisas till Pakistan, trots att de är rädda att bli bortgifta. Men Migrationsverket säger nu att de här uppgifterna inte framkommit i processen.

Kainat Syeda är 16 år och rädd. Blir hon utvisad till Pakistan vet hon vad som väntar.

– Först kommer de att gifta bort mig. Om jag säger nej, dödar de mig. Det ser mörkt ut, helt mörkt. Jag har ingen framtid där, säger Kainat Syeda.

Kainat hotas av utvisning

Kainat och hennes mamma har bott i Sverige i drygt tre år. De kom hit när mamman gifte om sig med en pakistansk man med svenskt medborgarskap. Men mannen hann inte adoptera Kainat innan han avled 2011.

Migrationsverket, som fattat beslut om utvisningen, säger till ABC på onsdagskvällen att uppgifterna om tvångsäktenskap är helt nya och att dessa uppgifter inte tidigare nämnts under processen. Man säger också att alla uppgifter, även nytillkomna, ska tas i beaktande när man behandlar ett ärende.

”Inte förenligt med svensk lag”

– Säger den här stackars flickan att hon riskerar att utsättas för barn- och tvångsäktenskap, kanske även andra hedersbrott, då måste vi ta henne på allvar. Då är det, menar jag, inte förenligt med svensk lag och barnkonventionen, att verkställa beslutet, det är direkt olämpligt, säger Elisabeth Fritz, advokat.

Elisabeth Fritz, som inte är flickans jurdiska juridiska ombud, men som jobbat med många liknande ärenden, menar att det är förnippat med stor fara att utvisa flickan till Pakistan.

– Jag skulle vilja påstå att det också finns stora risker att om beslutet verkställs så riskerar hon hedersmord och andra hedersbrott, säger Elisabeth Fritz, advokat.

”Kvinnors asylskäl tas inte på allvar”

Och Elisabeth Fritz farhågor bekräftas av Linnamottagningen, där man hjälper ungdomar som utsatts för hedersbrott. På Linnamottagningen menar man att kvinnors skäl till asyl sällan tas på allvar.

– Alla asylskäl baseras på krig, politik och fängelse. Där är kvinnor utanför, trots att många är utsatta för andra hot över hela världen. Men det anses inte vara asylskäl. Det är planerat att gifta bort den här 16-åringen, vilket innebär att hon blir våldtagen. Samtidigt räknas inte det som skäl att få stanna här, säger Azam Qara, verksamhetsansvarig på Linnamottagningen.

Demonstration på fredag

Och Kainats klasskamrater, som ska demonstrera på fredag, är upprörda.

– Hon kommer att giftas bort och få barn med någon äldre man hon inte har känslor för. Det är svårt att tänka sig, säger Dzenan Bektic, klasskamrat.

– De pratar om mänskliga rättigheter men ändå skickar de tillbaka barn till Pakistan. Varför gör de så, undrar Kainat Syeda.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kainat hotas av utvisning

Mer i ämnet